utepyssel

 
 

Min kompis Yvonne är en jäkel på att fixa med betong. Hon tvingar dessutom sin man att hjälpa till och tillsammans skapar de helt fantastiska saker. Är man nyfiken på vad hon kan göra går man in på hennes fina hemsida www.form4element.se   Själv pysslar jag mest i mindre skala och med mycket varierande resultat kan jag tillägga. Men som tur var är jag inte så  noga med mitt utepyssel. På bilderna kan man se vad jag hittills har hunnit med till min trädgård.

Ett tag gjöt jag bara i betong- rabarberblad och sådant ni vet. De blev väl ok, men jag hade svårt att få till kanterna. Det gjorde att bladen inte såg ut som blad utan bara som tråkiga runda klumpar med bladnerver.  Då gick jag hem till Yvonne och fick se hur de verkligen skall se ut. Har bestämt att jag ska ta de blad jag gjorde förra sommaren till landet och göra riktigt snygga hem istället. Med fina kanter!

Sen gjorde jag fågelbad i  betong. Jag dekorerade kanterna med det som jag hade hemma av restkakel. Blev helnöjd med resultatet. Som formar använde jag  två blomkruksfat i plast i olika storlek från Hammerhög.

Den runda hängande bollen är bara mossa som jag rullat ihop till en boll med lite jord inuti. Sen har jag virat tunn ståltråd runt allting, fast små zinkhjärtan och petat in taklök lite runtom. Trodde aldrig att det skulle hålla speciellt länge eftersom jag bara hängde upp den utan att vattna en enda gång. Faktum är att den fortfarande ser jättefin ut! Den verkar ha klarat vintern utan problem. Taklöken har tom börjat knoppa av sig!

Varje sommar försöker jag även att snickra lite. Är helt självlärd men läser allt vad jag kommer åt och ser gärna läraktigt på när andra snickrar. Har även en snäll och duktig man som hjälper till när orken tryter. Eller tålamodet... Sommaren 2004 snickrade jag ihop den här spaljépelaren.  Den ställde jag faktiskt över en nerklippt buske (Brudspirea) som varje vinter vek sig och bara blev fulare och fulare. Sen planterade jag en clematis (Nelly Moser) på sidan som skall klättra runt spaljén och liksom prunka runtom. I somras blommade brudspirean snällt (den är ju för tråkig) men clematisen var bara blad. Var sjutton tog den prunkande blomningen vägen? Inte vet jag!? Skall satsa på att läsa lite extra om hur och när den skall beskäras så att jag får blommor i år. Skulle vara kul om mina blommor kunde göra som jag vill någon gång!

Trädbänken runt tallen på framsidan snickrade vi redan första sommaren. Jättekul och lätt! Hjälps man åt så går det fort. Vi gjorde den på 1 ½ dag! Här vill jag passa på att locka alla duktiga kreativa kvinnor som går hemma med 1000 idéer i huvudet. Vänta inte på att er man skall förverkliga dem åt er- gör det själv istället! Att snickra är lättare än man tror och det höjs rätt många ögonbryn vill jag lova när man helt lugnt konstaterar att man faktiskt snickrade altanen/pergolan/bänken själv! (Sen så blir det ju som man vill också...och det blir gjort på en gång!!!Oöverträffat!)

Vill man läsa lite om enkla (och svåra) snickarprojekt så rekommenderar jag följande böcker:

* Leif Qvist: "Handbok för Trädgården" (Prisma)
* Hans Johansson: "Snickra till din trädgård" (BonnierCarlsen)
* Black & Decker: " Utomhusprojekt för hus och tomt" (Prisma)