Min förodling!

 
 

 När vi hade köpt huset och inspekterat vinden på garaget så såg vi att de gamla ägarna hade lämnat kvar en massa gamla armaturer av blandat ursprung. Då tänkte vi nog åka till tippen med det, men sen så tog spardjävulen över och vi kastade dem aldrig. Det var väl tur i alla fall- för idag används de 14 timmar om dagen, längst inne i källaren med helt nya "Flora" lysrör som är speciellt anpassade för att driva upp plantor inomhus.

Jag sådde redan i slutet av februari och HJÄLP! vad det växer. Blir nästan orolig att jag gör något fel. Men de trivs väl, antar jag. Först att komma upp var Zinnian (Envy Double) samt Äppelsolbruden.  Men även Coctailtomaterna har dykt upp samt Paprikan. Det blir en herrans massa plantor att skola om sen, men det kan det vara värt. Eftersom jag är en glad amatör så är det säkert många som förfasar sig över hur jag kör med mina små plantor men jag går helt enkelt på känsla. Sen läser jag ju i mina trädgårdsböcker såklart. Nästa år skall jag dock införskaffa en riktig kapillärmatta. För en sådan lämnade tyvärr inte de gamla ägarna kvar i alla fall.

Nu i slutet av april har plantorna blivit riktigt stora! Bäst tog sig paprikan som vi tog från frö från den vi köpte färsk i affären. Ska bli spännande att se hur frukterna blir och OM det blir något. Hoppas hoppas.... sonen (4 år) verkar i alla fall tro att vi ska bli självförsörjande. "Mamma, nu behöver vi aldrig mer köpa paprikor mer..." På bilden längst ner ser ni hur jag försöker att avhärda paprikorna på vår inglasade altan.  Än så länge går det bra!

Det skär i mitt hjärta när jag ser den sista bilden nedan, för vissa av plantorna är redan döda. De dog inte av köld utan av brännande sol. Tänkte liksom inte på det när jag ställde ut dem på den gassande altanen. Blev så himla sur på mig själv att jag höll på att hiva hela rasket men till slut fick jag ta mig samman. Men alla Palettblad rök - och Basilikan också dessvärre.  Nu täcker jag alla noga, noga med väv. Ve den planta som uppvisar blekta blad! Paprikan har klarat sig bäst! Lite lustigt är att man köper en massa dyra fröer och sen så är det de fröerna man tar från en gammal uppäten paprika som klarar sig bäst. Har någon något bra svar på det?