Mina växter

 
 

När man planerar en trädgård är det så otroligt mycket man måste ta hänsyn till. Detta gör mig ibland oerhört frustrerad men det är samtidigt  en väldig utmaning.
Man ska tänka på vilken växtzon man befinner sig i, vilken sorts jord man har, trädgårdens läge i förhållande till vädersträcken, ta hänsyn till ev. skadedjur och hänsynslöst ogräs, resterande träd och buskar samt nästan det svåraste (i min mening...) vilken stil man vill ha i sin trädgård. Skall trädgården vara romantiskt bohemisk med mycket rosor, pioner och lavendel? Skall trädgården vara stram med buxbom i raka rader, tuktade häckar och trendrabatt? Skall trädgården vara lätt-skött eller jublar man av lycka över att behöva vattna varje kväll på sommarsäsongen?

Hur vill jag ha det egentligen??? Hur vill du?

Jag har kommit fram till att i mitt fall vill jag ha en blommande trädgård som tål att användas av lekande barn, grävande hundar och en odlingsintresserad husägare. Eftersom min trädgård är relativt gammal och länge har påverkats av stora uppvuxna träd (som nu är borta...)och en plantering som efter den tidigare husägaren minst sagt har skett på måfå, så fungerar det inte med snörräta rader eller känsliga växter. Jag har dessutom rätt stora problem med mossa, kirskål och sniglar som äter upp en hel del. För att inte tala om hararna! Men jag tror ändå att vi har minst problem i området eftersom vi har en hanhund (Tack Rufus!!!) som har pinkat in tomtens alla millimetrar.

Jag är mycket svag för rosor, pioner, kryddörter och sånt som doftar. Jag gillar det lummiga, prunkande, blommande och oordnade. Samtidigt är jag en kontroll-människa som gillar när saker och ting blommar när det skall, när lökjäveln gör som det står i boken och att mossan i gräsmattan FATTAR att den ska dö när man öst mossmedel över den hela sommaren. Samt gjort vad som stått i handboken. Men om man öser sin frustration över livets tillkortakommanden i trädgården över tex. en tall, så kanske man blir en trevligare människa hemmavid? Min man tycker det i alla fall.

Den här sidan innehåller som ni kanske märker inga fina latinska namn eller långa växtbenämningar. Jag har inte kommit dit än. Ett miniprojekt är att försöka artbestämma alla växter som önskar växa på och i min trädgård men det kommer att ta tid. Mitt intresse har nyss vaknat.... ha tålamod!

Tjuvkika på min rätt blygsamma förodling...

Klicka här!!!